Muzeul de Artă a devenit, sîmbătă, 18 noiembrie, neîncăpător, pentru o manifestare culturală de referinţă, adunînd laolaltă scriitori, artişti plastici, muzicieni şi un numeros public, pentru o lansare postumă a unei lucrări de referinţă:, , O antologie a literaturii nemţene”, semnată Laurian Ante, apărută la Editura „Muşatinia”. Despre autor au vorbit: ÎPS arhiereu vicar Ioachim Băcăuanul, care a binecuvîntat lucrarea, profesorul Ghe. A. M. Ciobanu, preotul protopop Florin Ţuşcanu, directorul editurii, Emilia Ţuţuianu, şi profesoara Cecilia Bănică Pal. „L-am cunoscut bine pe autor. N-am să uit acel telefon pe care l-am primit, cu o seară în înainte, în decembrie
2004, cînd Laurian Ante, care lucra la acest dicţionar, avea să plece dintre noi. Evenimentul de astăzi, asociat cu lansarea de săptămîna viitoare, de la Piatra Neamţ, a romanului „Maimuţele roşii”, alături de o lucrare dramatică, ce va vedea, în curînd lumina tiparului, vor da literaturii române toate creaţiile acestui autentic scriitor. Laurian Ante este autorul a 14 opere literare, cuprinzînd: romane, povestiri, lirică, aforisme şi opere dramatice. Dicţionarul, în care autorul îşi păstrează neutralitatea incluzînd, în ordine alfabetică, toţi scriitorii nemţeni, se constituie într-un veritabil „goblen intelectual”, ca să fim în ambianţa muzeului, care găzduieşte o expoziţie de goblenuri”, a declarat Gheorghe A.M. Ciobanu. Cuprinzătoare, „Antologia literaturii nemţene” include 294 de scriitori, care au marcat spaţiul literar nemţean, de la cronicarii Miron Costin, Grigore Ureche, Mitropolitul Dosoftei, la scriitori cunoscuţi ca Max Blecher, Filip Brunea Fox, Otilia Cazimir, Vasile Conta, Calistrat Hogaş, Garabet Ibrăileanu, Cezar Petrescu, Alecu Russo, Mihail Sadoveanu, Vasile Morţun, Alexandru Naum, Cezar Petrescu, pînă la scriitori din generaţia actuală – Adrian Alui Gheorghe, Aurel Dumitraşcu, Emil Nicolae, Violeta Lăcătuşu, Cristian Livescu, Lucian Strochi. Dicţionarul este prefaţat de istoricul literar Ion Rotaru şi de autor. La fiecare din aceşti scriitori, Laurian Ante a schiţat cîteva repere biografice şi critice, reţinute de critica literară şi fragmente din operă care i-au plăcut. Laurian Ante a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi este autorul a şapte romane, a unor volume de epigrame, de lirică, traduceri, lucrări memorialistice şi a unei lucrări dramatice. Tipărirea dicţionarului a fost sponsorizată de Primăria Roman şi de fiica autorului, Livia Ante Grama, aflată în Danemarca. (articol din Monitorul 20 noiembrie 2006)
„A fost o lucrare dificil de editat, din mai multe puncte de vedere: antologia a rămas nefinalizată, iar titlul volumului, ales de regretatul Laurian Ante, O antologie…., a lăsat să se înţeleagă că pe parcurs vor putea apărea şi alte cărţi scrise în această manieră, care să completeze şirul scriitor nemţeni. Colectivul redacţional al editurii a lucrat cu adîncă emoţie, gîndind mereu că Laurian Ante a avut puterea şi curajul să documenteze această lucrare atît de amplă” (editor Emilia Ţuţuianu Ed. Muşatinia)
lansare volum „O antologie a literaturii nemţene” la Piatra Neamt în aula Bibliotecii municipale G. T. Kirileanu
Lansarea volumului a avut loc la Biblioteca judeţeană din Piatra Neamţ în prezenţa domnilor prof. Gh. A. M. Ciobanu, Cecilia Bănică Pal, critic literar Cristian Livescu, prof. Constantin Tomşa, editor Emilia Ţuţuianu, şi a publicului ce a inclus oameni de cultură din Roman şi Piatra Neamţ. Printre invitaţi a fost prezentă sora scriitorului Laurian Ante, Dna. M. Preda, moderator fiind Dl. Constantin Bostan directorul bibliotecii.
„Antologia a apărut din dorinţa de a strînge într-o carte, autorii de texte beletristice născuţi sau trăitori pe meleagurile nemţene. Acest demers a fost prilejuit şi de faptul că unii confraţi într-ale scrisului au fost prea repede daţi uitării fără nici o justificare, peste alţii critica literară a trecut cu o evidentă uşurinţă, iar o altă categorie, deşi înfiptă bine în memoria oamenilor datorită unor etichetări radicale favorizate de către o parte a istoriografiei au ajuns sus, fără ca lumea să le citească scrierile..” (Laurian Ante)
Lasă un răspuns