,,În spatele oglinzii”, Eugen Emeric Chvala

copertaÎn poezia lui Eugen Emeric Chvala există o impresionantă nevoie a rostirii de sine. Fără a fi tributar didacticismului – din iubire pentru semenii săi, folosindu-se de un ton uşor ironic şi totodată composiv – poetul, dialogând cu sine, socoteşte că „…am nevoie de un ciocan / să sparg ceva unde am…ceva….ceva ce se vrea afară / să respire / să strige / să fie auzit…” (Egoist). Alergarea mereu spre mai bine este în concepţia poetului o luptă care implică o meditaţie asupra destinului: De ce?, Ascuns în noapte, În spatele oglinzii, De ce oare? ş.a.

După ce îşi revarsă durerea, revolta, neputinţa şi protestul faţă de tot ceea ce este în jurul său cu o „causticitate” remarcabilă, se retrage în sine, în acel „poem încă nescris…” în care „e tot ce vreau şi pot …e zidirea / e fulg de suflet ce-şi caută menirea…” unde „glasul fără amăgire…” devine lumină, devine iubire (Zbor în doi). (Emilia Ţuţuianu Dospinescu)

*

Eugen Emeric Chvala, este un promotor cultural, interesat de cultură, jurnalism, un poet şi un meloman incurabil.
Volumul de debut În spatele oglinzii al poetului Eugen Emeric Chvala, ni-l înfăţişează pe autor aşa cum este, ascuns în spatele oglinzilor, cu: sufletu-mi greu se-odihneşte pe ţărm/nisip numărând/ clipe de scrum/.
Trecerea timpului ,,îl cerne”, cum însăşi autorul se destăinuia: „mă cerne mereu/ şi marea mă-ntreabă mereu/ de sunt eu…”.
Preocupat de existenţialitatea firească în lumea celor ce stăpânesc cuvântul, el denotă un suflet ce freamătă la fiecare adiere a frunzelor, ce lăcrimează tăcut copleşit de reaua întocmire a lumii. Ştie să se dăruiască, şi să dăruiască.. ne vorbeşte la un moment dat de egoism, dar un altfel de egoism – de la care avem ce învăţa noi toţi, cei din jurul domniei sale: cum să nu fim indiferenţi, să arătăm tuturor că ne pasă.
Eugen Emeric Chvala scrie dintr-un plin sufletesc, este ca o apă curată de izvor ce doreşte a ne chema să ne privim chipurile obosite şi frământate.
De o sinceritate dezarmantă, înconjurat de familie, unde îşi găseşte mereu echilibrul, ştie să înfrunte vremurile prin puterea cuvântului. Fiorul liric, apropierea de divinitate, îl fac tot mai puternic. Are tăria de a dărui din pacea sa, puţină lumină celor din jur. De la suflet la suflet. Iubirea ce îl împresoară la fiecare vers, nu este una formală, ci una pentru oameni, pentru sufletele răvăşite de vremuri…,,să te iubesc…nu pot / o ştii prea bine / mai lasă-mă să cresc / să mă cunosc pe mine // să te sărut…aş vrea / dar nu ştiu cum / şi, recunosc…o vreau demult /aşa cum pasul îţi doreşte drum // să te privesc…ei,da / te soarbe-adânc chiar inima /lacrimi firave îmi mijesc / deşi nu ştiu de vrei…ori ba….”.

Are un stil aparte, inedit în felul în care aşează vorbele, iar sufletul său sensibil vibrează pe acorduri de imnuri cereşti. Şi nu i se poate imputa nimic. O inocenţă lirică ne cuprinde la cunoaşterea poesis-ului său şi un zâmbet… o tandreţe ne învăluie sufletele atunci când îi citim versurile.
Putem vorbi de poezie sau de o proză poetică?
Autorul scrie aşa cum simte, cu sufletul. Atunci când scrie, devine pasăre… doar el purtat de vremi spre eternitate.

Aşa cum el însuşi declara, din dragoste pentru cei dragi; ,,sunt un tip ,,foarte” căsătorit… Dragostea a fost cea care m-a unit cu Liliana şi din această frumoasă Iubire au venit pe lume cei doi copii: Alexandra şi Loredana… pe care le ador. Orice listă de daruri aş face, ar începe cu ele, cu mama mea Maria, cu sora mea şi… de aici lista ar căpăta proporţii nebănuite… iubesc viaţa şi oamenii…nu este un secret…”
Da.. nu este un secret, Eugen iubeşte oamenii şi oamenii îl iubesc, îl respectă pentru ceea ce este el.
Să-i urăm succes la apariţia acestui aşteptat prim volum şi fie ca nunta sa de argint să-l inspire, bucurându-ne cu o viitoare carte. (poeta Mariana Gurza – Timisoara)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s