Gh.A.M. Ciobanu

 

Un adevărat cavaler al Ordinului Condei, Gheorghe A.M Ciobanu este o emblemă a urbei romașcane, pe portativul muzicii cuvântului și a creațiilor literare, fie că sunt eseuri, proze sau încondeieri de moment, emanând prin toată ființa vitalitatea gândirii și creației minții umane.
De sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, pe 25 Martie 1925, se bunăvestea naşterea la Roman a celui ce avea să încununeze laurii socratici ai culturii urbei muşatine, viitorul profesor, eseist, prozator, poet, critic de artă, muzicolog, exeget al culturii romaşcane, Gh. A.M. Ciobanu. După cursurile Şcolii primare nr. 4 şi a Liceului Roman-Vodă, în oraşul natal, este admis la mai multe facultăţi: Medicină, Agronomie, Filozofie, Drept. Din motive materiale urmează cariera didactică în învăţământ unde a profesat timp de 50 de ani, predând discipline diverse ca matematica, filosofia, istoria muzicii, istoria artelor plastice, logica, în diferite instituţii de învăţământ din oraşul Roman precum Liceul Roman-Vodă şi Institutul Teologic Franciscan.

A desfăşurat o largă activitate culturală, concretizată în sute de conferinţe, nenumărate ore de audiţii muzicale, impresii critice la vernisaje de artă plastică. Timp de 26 de ani a susţinut lunar, la Palatul Culturii din Iaşi, cicluri de audiţii muzicale. Debutează literar în anii 1935-1947, cu poezii, apoi, mai târziu, cu nuvele (Deceneu, Egmont), teatru (Valea Uitaţilor), poeme eseistice (Cristal nocturn).
Din anul 1964 publică mai mult eseuri, apărute în peste 60 de publicaţii şi care vor fi tipărite în câteva volume.
Este coautor al volumelor Pagini din istoria Liceului Roman Vodă (1992) şi Istoria oraşului Roman 1392-1992 (1992).
În anul 1998 îi apare lucrarea Locul şi spiritul – valori artistice din Roman, iar în anul 2000, Irimescu – statornicie şi zbor. Multitudinea vernisajelor, comentariilor şi cronicilor artistice a condus la apariţia, în toamna lui 2004, a unui grupaj eseistic: Scrieri, alcătuit din cinci volume – Muzica, Litera, Plastica (vol. 1-2), Varia, la editura Ştiinţă şi Tehnică din Bucureşti. Încercările sale literare juvenile văd lumina tiparului în primăvara anului următor, în volumul Primii fiori, apărut la edituraromaşcană Muşatinia.
O altă osteneală livrescă: Mileniul Trei pe portativ, Editura Muşatinia, 2006, propune o abordare personală a fenomenului muzical în trei volume: Ontifonismul, Omnifonismul şi Olnefonismul.
Alte cărţi, ale celui supranumit pe bună dreptate Patriarhul culturii romaşcane, sunt Mioriţa mit triadic, Portrete printre rame şi Mecena, medic, misionar – Teodorescu, apărute laeditura Muşatinia din Roman.
Profesorul Ciobanu este un reper temeinic al literelor romaşcane, unanim apreciat pentru erudiţia sa, implicat activ în evenimentele culturale ale urbei muşatine, fiind apreciat în timp de importante personalităţi ale lumii culturale locale și naționale.
Neobosit călător printre cuvinte, comunicarea cu Maestrul Ciobanu devine o călătorie în alte universuri, unde mintea umană poate crea ghirlande vocale sau imagini literare deopotrivă. Toate întrebările găsesc răspunsuri în universul ciobanian, de la notele muzicale la imaginile plastice, de la crochiurile literare la portretizările unor personalități. În volumele Litera, Picta, Aera, Glipta și Varia, o însumare a textelor din creația ciobaniană de-a lungul vremurilor, găsim răspunsurile profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu la toate provocările tabloului vieții cultural-artistice preponderent romașcane.
Personalitate cu o structură intelectuală uimitoare, de o perseverență și o dăruire cum rar mai întâlnim astăzi și cu un simț al generozității nativ, în a transmite emoția, ideile, trăirile, fie în cheia sol, fie în cuvintele scrise de penița-i magică, Gh. A.M. Ciobanu rămâne reperul peisajuluicultural al comunității romașcane.
Ca editor al celor opt precedente volume ale Maestrului Ciobanu, apărute la Editura Mușatinia Primii fiori, Milenium III pe portativ, (Omnifonismul, Olenofonismul, Ontifonismul), Miorița mit triadic, Mecena, medic și misionar – Teodorescu, Portrete printre rame și Irimescu demiurgul de tăceri (volum bilingv român – englez) – pot spune că a fost onorant parcursul literar braț la braț alături de o personalitate culturală de prim rang a Romanului, cu împliniri rezultate din bucuria de a prezentapublicului opera dlui Ciobanu.
Toate acestea, adăugate unei experiențe literare și umane alături de maestrul Gh. A.M. Ciobanu, care mi-a fost și dascăl în anii liceului… La vârsta maturității depline creatoare Maestrul Ciobanu mai are multe lucruri interesante de spus pasionaților creativității minții umane prin cuvântul scris.

Emilia Ţuţuianu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s