Apartenent acestei planete  doar 72 de ani, începand cu ziua de 30 Septembrie 1939 și până pe 17 August 2012, Murgeniul va fi fost orașul de nastere, Bârladul de formare liceală, Iașiul desăvârșirea studiilor universitare, Bârladul și Tecuciul orașele implinirilor profesionale.

            La Bârlad a urmat cursurile Colegiului Gheorghe Roșca Codreanu, iar la Iași a absolvit in 1964, Facultatea de Medicină Generală din cadrul U.M.F. Iași.

            În perioada cursurilor universitare ocupă prin concurs funcțiile de extern de spital (1962-1964), intern de spital (1964-1966), secundar de chirurgie  generală (1967-1969), culminând cu specializarea    Chirurgie Generală la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași,  iar în  anul 1968 devine preparator de chirurgie generală până in anul 1977.

             În toată această perioadă, în paralel  efectuează și studii doctorale, având ca temă boala care îi va curma viața (Oncologia).

În perioada 1977-1989, activează in cadrul Spitalului Municipal Bârlad ca medic primar, șef de sectie Chirurgie.

             După evenimentele din 1989 ingratitudinea  unor colegi îl determină, ca în perioada 1990-2007 să-și continuie activitatea in cadrul Spitalului Municipal Tecuci .

              În cei 30 de ani de activitate la cele două spitale,  a operat mii de pacienți, va rezolva cazuri de nivelul clinicilor universitare, se ocupă de formarea tinerilor medici în specialitatea chirurgie, este membru a unor comisi de specialitate, va publica numeroase lucrări cu temă medicală.

             În cadrul spitalelor Bârlad și Tecuci, va organiza nenumărate manifestări științifice și culturale, va invita personalități de prim rang ale medicinei și culturii românești, va lega prietenii statornice cu marile personalități ale medicinei  și culturii.

               A avut o contribuție majoră la înființarea secției de numismatică a Muzeului din Vaslui în anul 1985 .

               În primăvara anului 1989 donează peste 70 de picturi și numeroase medalii și insigne, toate acestea constituind viitoarea colecție ce  îi va purta numele. Tot în cadrul Muzeului Județean Ștefan cel Mare din Vaslui, va dona icoane și cărți religioase, realizând o salâ sacrâ în cadrul muzeului. În același an va dona și Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad 152 de opere inestimabile, printre  care 30 de tablouri aparținând maestrului Corneliu Baba.

               În anul 2010 se vor întocmi actele de donație pentru toate lucrările oferite muzeului Bârladean.

      Secția de numismatică a orașului Tecuci va fi inființată de Dr. Teodorescu în anul 1992. Atât la Bârlad cât și la Tecuci, dar și peste tot in țară, va oferi sprijin material tuturor artiștilor din sfera picturii, literaturii sau muzicii. Cohorte de oameni cu diverse suferinte trupești dar și sufletești. vor apela la talentul sau de chirurg, la sufletul său omenos și la dăruirea sa necondiționată.

      Ziarele “Observator”,”Semn”, “Tecuciul Cultural”, “Păreri Tutovene”, îi găzduiesc în paginile lor rubrici medicale și de cultură generală scrise cu talent și în folosul semenilor.

   Va înființa și patrona publicațiile  “Bârladul Cultural” și “Bârladul “ cu va sprijini cele  două ziare până în pragul decesului său.

      Multitudinea de manifestări culturale, ajutorul acordat tinerilor artiști, achizitionarea de tablouri și carti, le va face prin  Fundația Culturală Doctor Constantin Teodorescu, inființată în anul 1991.

      Ca o încununare a efortului său deosebit în slujba oamenilor, a culturii și a urbei Bârladului, Consiliul Local al Municipilui Bârlad, îi oferă in anul 1995 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Bârlad.

      În aproape două mandate va deține funcția de Consilier local ales pe listele Partidului PSD, dar și aceea de Președinte al Comisiei de Cultură a Municipiului Bârlad. Va fi perioada cea mai prolifică în plan cultural, cu realizări de excepție, cu ample manifestări culturale, culminând cu inaugurarea statuii  Domnitorului Al. I. Cuza și a Centrului Mihai Eminescu, în decembrie 2011.

      Nelipsit de la majoritatea activităților culturale, atât cele din Bârlad, cât și cele din Tecuci, Iași și Vaslui.

      Televiziunile TVR Iași, Cony Sat și Media Tv, au beneficiat de realizarea unor emisiuni în care medicul de excepție Constantin Teodorescu a abordat teme medicale, culturale, sociale dar și de prezentare a unor carti.

      Posturile de radio din Municipiul Bârlad i-au găzduit emisiuni la fel de importante.

      Atât Bârladul cât și Tecuciul îi sunt recunoscatoare pentru activitatea sa profesională, talentul și dăruirea sa în a salva vieți, în a bucura familii și a oferi speranțe acolo unde nimeni nu mai credea în ele.

      Filantrop neegalat în spațiul bârladean,  a dăruit și s-a dăruit cu toată ființa semenilor săi. Cântecul de lebadă al existenței sale pamântești, dar și încununarea celor 40 de ani slujiți pe tărâm cultural, a avut loc pe 15 ianuarie 2011, atunci când a inaugurat Centrul Mihai Eminescu, în Bârlad. Acolo va lăsa o colecție unică,  numeroase  tablouri cu teme eminesciene,  dar și spiritual său de a prețui înaintașii  și mai ales personalitățile de vârf ale culturii românești interbelice.

      A luptat cu cancerul până în ziua de 17 august 2011, plecând dintre noi cu bucuria celui care si-a împlinit datoria de om, lăsând în urma sa valori nepieritoare, oameni salvați de la moarte, artiști realizați datorită lui și un oras, Bârlad, care  chiar dacă nu l-a înțeles în totalitate, a știut  să-l prețuiască,  să îi respecte generozitatea și iubirea sa necondiționată.

*

Lansarea volumului la Barlad in 21 septembrie 2012 la Biblioteca municipala Stroe S. Belloescu

În 21 septembrie a.c. în Sala Bibliotecii “Stroe S. Belloescu” din Bârlad a avut loc lansarea cărţii “Mecena medic şi misionar Teodorescu” autor Gh. A. M. Ciobanu volum editat la Editura Muşatinia din Roman. Au fost prezenţi la manifestare autorul cărţii eseistul Gh. A. M. Ciobanu, criticul de artă Valentin Ciucă, care semnează prefaţa cărţii, dna. Emilia Ţuţuianu, editorul cărţii, profesorul bârlădean Gruia Novac şi un numeros public. Evenimentul a avut ca amfitrion pe pictorul Nelu Grădeanu.

Această prezentare necesită JavaScript.

*

Gheorghe A.M. Ciobanu – un umanist cordial

 Profesorul şi omul de cultură Gheorghe Ciobanu, intelectual eminent, a dovedit convingător şi constant că aşa zisa provincie poate exista doar în irealul administrativ, în plan spiritual având adesea priorităţi incontestabile. Este indubitabilă contribuţia provinciilor româneşti la configurarea unei dimensiuni naţionale apte să exprime potenţialul creator al unor artişti de notorietate nu numai românească.

Creativitatea unui spaţiu face prin însumarea cu celelalte oferte din varii zone ale aceleaşi spiritualităţi argumentul unei diversităţi în numele amprentei valorice comune. La o asemenea constatare aderă de câteva decenii şi romaşcanul Gheorghe Ciobanu, un fel de geniusloci al oraşului de pe malurile Moldovei, al ctitoriilor medievale. Generos şi tenace, Profesorul a făcut din catedra de la Liceul oraşului un spaţiu al dialogului cu elevii deschişi spre toate orizonturile cunoaşterii autentice. Magistrul a luminat calea unor generaţii şi s-a descoperit pe sine ca un umanist veritabil ale cărui largi cunoştinţe au conturat profilul unor potenţiali intelectuali şi creatori.

Bonom şi cordial, fragil şi generos, Profesorul a transformat catedra în amvonul unor conferinţe, al căror miez avea consistenţa unei vaste culturi şi pasiunea unui spirit de tip renascentist.

Am avut privilegiul de a-1 cunoaşte, de a ne întâlni sub semnul artei şi de a sluji deseori împreună în altarele frumosului. Conferinţele sale, molcome şi ataşante, sunt asistate de un public interesat şi care reacţionează de fiecare dată cu entuziasmul recunoaşterii unui har şi bucuria de a aprecia un concitadin. Provincia culturală se definea cu orgoliul discret al unor priorităţi locale incontestabile, iar eminentul conferenţiar, discret şi marcat de fireasca emoţie a unui sensibil, cucerea definitiv un public care îşi cunoştea trecutul şi valorile sale perene. Stăpân pe arta discursului public, viziunea generoasă asupra artelor, buna relaţie cu orizontul filozofic şi hermeneutica subtilă a comunicării a făcut permanent din prezenţele sale publice veritabile evenimente, ştiind la perfect arta măsurii. Debutul fiecărui discurs marcat de emoţie firească se transforma treptat într-o copleşitoare demonstraţie de erudiţie şi palpit vital. Conjuncţiile dintre artele vizuale şi cele ale filosofiei şi muzicii alcătuiesc triada prin care vorbind se împlinea pe sine ca un veritabil om al renaşterii.

L-am ascultat deseori, suntem prieteni în plan uman şi spiritual şi cred că acest lucru ne onorează reciproc şi ne face solidari în ordinea afectivă şi axiologică. Cărţile sale, dincolo de acribia informaţiilor, au frumuseţea unor interpretări în cheie majoră, cu tonurile înalte ale triumfului spiritului uman ca o victorie asupra mundanului. Legaţi o vreme prin admiraţie de Maestrul Ion Irimescu am intrat şi, uneori, am oficiat alături în altarul creaţiei Maestrului de la Fălticeni, i-am dedicat, fiecare din noi câte un binemeritat elogiu şi i-am adus, firesc, omagiul bine meritat. Gheorghe Ciobanu a scris, cu sensibilitatea şi subtilitatea cunoscute, un eseu despre condiţia creatorului şi valorile simbolice ale artei sale. Alături de alte inspirate eseuri, Gheorghe Ciobanu s-a definit în timp ca un reper maximal în ordinea valorii, al generozităţii şi artei de a transmite concomitent, emoţii şi idei.

Salut cu cordialitate gestul bârlădenilor de a-l onora prin editarea unei cărţi despre spiritul timpului şi al valorilor ca pe un gest de tandreţe faţă de un mare intelectual al Moldovei şi nu numai… Aştept, alături de cei, deloc puţini, care îi preţuiesc ideile şi gândurile despre artă ca vocea sa de intelectual rasat să atingă tonul subtil al vechilor madrigaluri…

Valentin Ciucă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s