Muzeul de Artă din Roman a găzduit la cumpăna dintre ani un eveniment cultural de excepţie – lansarea cărţii de poezii „Aripi de gând” aparţinând romaşcancei Florentina Niţă, care trăieşte de mai mulţi ani în diasporă, în Italia.

                    La eveniment au participat: Emilia Ţuţuianu Dospinescu – directoarea Editura „Muşatinia”, profesorii Gheorghe A.M. Ciobanu şi Cecilia Bănică Pal, numeroşi oameni de cultură. Volumul lansat cuprinde poezii pe care poeta romaşcană stabilită în străinătate le-a creat încă din perioada adolescenţei. Autoarea poeziilor a evocat câteva figuri din viaţa sa cărora le datorează apariţia volumului. „Nu pot să nu mă gândesc la profesorii care au contribuit la formarea mea, la pictorul şi publicistul Constantin Bârjoveanu, cu care am colaborat foarte bine, dar mai cu seamă la marele absent Puiu Costea, patronul săptămânalului „Gazeta de Roman”, alături de care am lucrat. Cu toţii au avut încredere în mine, descoperind calităţi pe care nici eu nu credeam că le am„, a spus poeta Florentina Niţă.

                      Poeziile volumului au fost analizate de profesoara Cecilia Bănică Pal cea care a semnat şi post-faţa volumului. „În poezia Florentinei Niţă, totul este aşteptare. Întâlnim o serie de motive şi teme, de la iubire la natură, lucrate în metafore extraordinare. Poeta meditează asupra timpului care i-a dat iubirea. Puritatea stilului şi armonia versurilor demonstrează mânuirea cu competenţă a mijloacelor artistice, făcând ca versul să vibreze un lirism de o gravă tonalitate, ce impresionează şi încântă totodată. „Modelând timpul”, ne spune o „Poveste nerostită” şi ne creionează un „Autoportret”, poeta plimbându-se cu măiestrie în universul său artistic pe care îl îmbracă într-o elegantă haină, ţesută din cele mai frumoase cuvinte ale limbii române”, a spus profesoara Cecilia Pal Bănică.

                      Editoarea volumului,  Emilia Ţuţuianu Dospinescu a dedicat evenimentul memoriei redactorului Felicia Dumbravă, trecută în nefiinţă în urma unui tragic accident de circulaţie şi înmormântată în aceeaşi zi cu lansarea volumului.

                       Poeta Florentina Niţă a promis că vor urma şi alte volume de poezii pe care le va oferi iubitorilor de poezie într-un timp nu prea îndepărtat.

Florentina Niță, originară din Tămășeni, a manifestat sensibilitate și interes pentru literatură încă din copilărie și, apoi, ca elevă a Liceului „Roman-Vodă”. Deși s-a remarcat pe plan literar în concursurile școlare, Florentina Niță a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității „Gheorghe Asachi” din Iași (1983). Unele dintre poeziile adunate în acest volum datează din perioada adolescenței, cînd frecventa cenaclurile literare din Roman și Iași. Devine o voce tot mai prezentă în mediile culturale romașcane pe parcursul colaborării cu „Gazeta de Roman” și cenaclul literar „Arcadia” din Roman.
Stilul său se distinge prin originalitate și sinceritate, versurile mărturisind trăiri ce iradiază din naturalețe și iubire„, scrie Emilia Țuțuianu Dospinescu, care a postfațat cartea autoarei.


 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s