Ontifonismul

  • mileniu  Mileniul III pe portativ

autor prof. Gh. A. M. Ciobanu

                                                                      Joi 18 mai 2006, Biblioteca” George Radu Melidon” din Roman a găzduit o prezentare de carte, moment în care a fost lansată Monografia bibliotecii . Cu acest prilej au fost prezentate publicului şi alte trei cărţi aparţinînd unor oameni de cultura romaşcani, profesorii Violeta Lăcătuşu, Mihai Andone şi Gheo­rghe A.M. Ciobanu. Manifestarea i-a avut ca invitaţi pe criticul literar Cristian Livescu şi profesorul Tudor Ghideanu, de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, colaborator al Edi­turii Muşatinia,>>-> care a făcut posibilă apariţia a două dintre cărţile prezen­tate. Adresată în acelaşi timp bi­bliotecarilor, dar şi utilizatorilor bi­bliotecii, monografia este un omagiu adus celui mai important aşezămînt cultural al Romanului. Tot ce a însemnat cartea şi lectura publică de la izvoare şi pînă în prezent se găseşte în lucrare. Cele două autoare ale monografiei, Dana Vega şi Maria Vartolaş, au strîns întreaga activitate culturală şi artistică într-o mono­grafie pe care au lăsat-o în grija celor mai tineri slujitori ai cărţii din Bi­blioteca „George Radu Melidon”. Cei 121 de ani de lectură publică la Roman au fost evocate de bibliote­carele Oana Buga, Cristina Panaite şi Iuliana Nistor. Editura Muşatinia a readus la lumină, prin Monografia Bibliotecii şi volumul „Constelaţia Mileniului III” a lui Gheorghe A.M. Ciobanu, zestrea culturală lăsată de mari personalităţi ale culturii romaşcane.

„Este deosebit de important fap­tul că această instituţie a reuşit să scoată o monografie, luînd-o înain­tea altor instituţii din judeţ. Noi, cei de la Piatra Neamţ, nu ezităm a recunoaşte că la Roman există un nucleu spiritual aparte, în care intră o pleiadă de intelectuali locali: Gheorghe A.M. Ciobanu, Violeta Lăcătuşu, regretatul Laurian Ante, Eugen Steţcu şi mulţi alţii”, a spus Cristian Livescu. Cartea profesoarei Violeta Lăcătuşu „Imprevizibilul este săgeata destinului” este un roman de dragoste care are ca temă destinul omului al cărui mister este imposibil de elucidat. Volumul a trecut neob­servat în Roman, nu şi în cronicile literare care au recomandat-o ca pe o lectură a cărei frumuseţe stă în magia ascunsă a destinului oamenilor, cu atît mai mult cu cît personajul princi­pal al romanului se identifică cu per­sonajul. „între efemer şi…eternitate” este cartea profesorului  MihaiAndone. Apărută la Editura Grafit din Bacău, cartea este rodul unor ani de căutări şi meditaţii cărora autorul, prin intermediul cărţii, le dă răspun­suri. Gîndurile autorului sînt înmănuncheate profund în reflecţii, cugetări şi meditaţii la care cititorul este chcmat să poposească. Încă de la începutul cărţii, autorul se defineşte: „Mă socot o fărîmă din marele TOT, sau, dacă vreţi, o picătură din ocean şi nu pot să gîndesc conştient, cu măsură, cât de  neînsemnată-i întrea­ga-mi făptură”.

Cartea „Mileniul III pe portativ” ce aparţine profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu este o armonie între filosofie, matematică şi muzică. Dragostea pentru arta sunetelor stă la originea „ontifonismului”, un con­cept al congruenţei muzicii cu uni­versul fiinţei. Cărţile prezentate s-au bucurat de scurte recenzii care au subliniat locul acestora între valorile culturii româneşti: profesorul Tudor Ghideanu, Emilia Ţuţuianu (Editura Muşatinia), preot Florin Ţuscanu, profesorii Ştefania Bajura şi Alexan­dru Cramer.

„Autorul instituie în lucrarea sa un raport ireductibil între filosofie şi muzică(…).Dar, fără îndoială, cartea prof. Gh. A.M.Ciobanu nu ar fi putut păşi dintr-o fază virtuală într-una actuală în absenţa unei tulburătoare iubiri. O dragoste nesfârşită pentru muzică(…). O dragoste fatală, fără de care Ontifonismul n-ar mai fi fost o carte atât de convingătoare şi de seducătoare. Sau n-ar mai fi fost deloc. ”                            Liviu Dănceanu în Revista Ateneu, 2005

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s