lansare carte

  Afinităţi (s)elective

lansare Mileniul III pe portativ – Ontifonismul la Piatra Neamţ

Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ a găzduit, marţi seară, o manifestare de înaltă ţinută. Este vorba despre lansarea volumului omului de cultură romaşcan Gheorghe A.M. Ciobanu – „Mileniul trei pe portativ: Ontifonismul” – apărut în Colecţia „Harpha” a Editurii „Muşatinia” din Roman.

Despre personalitatea şi opera autoru­lui, cît şi despre această cea mai nouă lucrare a sa au vorbit editorul Emilia Ţuţuianu, ing. Valeriu Dâm şi lector univ. Radu Otel.

Apărută în condiţii grafice de excepţie, volumul lui Gheorghe A.M. Ciobanu, subintitulat „Constelaţii” şi care inau­gurează un proiectat triptic pe această temă, constituie fundamentarea unei propuneri de tehnică a compoziţiei abso­lut originală, prin statuarea unui întreg şi consistent sistem de moduri şi scări izvorîte din relaţia sunetelor cu ontolo­gia, prin urmare, existenţa umană. Particularităţile acestui demers au fost foarte bine subliniate de către compozi­torul Liviu Dănceanu în prefaţa lucrării:  „în fond, ontifonismul reprezintă eboşa unei metafizici a clasificărilor «hors temps» (în terminologia lui Xenakis) cu posibile

"Primii fiori" şi "Ontifonismul" autor Gh. A. M. Ciobanu Biblioteca judeţeană Piatra Neamţ

implicaţii în reconfigurarea morfologiei şi sintaxei muzicale. Autorul resimte chiar necesi­tatea unor forje ori polisări terminolog­ice (modalaţie, preofonie, reofonie, arcofonie etc.) capabile să creeze grele consecinţe în cîmpul epistemologiei şi hermeneuticii artei sunetelor. Dar, fără îndoială, cartea profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu (prima dintr-un original şi vizionar triptic) nu ar fi putut păşi dintr-o fază virtuală, într-una actuală, în absenţa unei tulburătoare iubiri. O dragoste nesfirşită pentru muzică, prin care autorul pare a fi simţit că a cedat, cu voia lui, ceea ce îi era destinat doar sieşi. O dragoste născută poate din nevoia de a ieşi din el însuşi. Ori din frenezia de a se transforma funciar în obiectul iubit, de a se înfrumuseţa unul pe altul într-un act care devine un fapt artistic, şi care scormoneşte nu ştiu ce sursă a infinitului propriu. O dragoste fatală fără de care Ontifonismul n-ar mai fi fost o carte atît de convingătoare şi de seducătoare. Sau n-ar mai fost deloc…”

lansare carte Primii fiori şi Ontifonismul autor Gh.A. M. Ciobanu la Biblioteca judeţeană Neamţ

Manifestarea a fost augmentată sonor printr-o suită de concerte preclasice susţinută de Orchestra de cameră a Fac­ultăţii de Muzică din Piatra Neamţ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s