note

„Regal”  Gh. A. M. Ciobanu la Muzeul de Artă Roman

Un eveniment editorial de excep­ţie – lansarea a cinci volume de scrieri ale prestigiosului om de cul­tură romaşcan Gheorghe A.M. Ciobanu, a adunat în sălile Muzeului de Artă din Roman, peste cincizeci de romaşcani, iubitori de cultură, joi, 19 mai. La manifestare a fost prezent şi primarul Dan Ioan Cărpusor, unul din cei care au sponsorizat apariţia acestor lucrări.

Despre scrierile eru­ditului profesor au vorbit criticul lit­erar pietrean Constantin Tomşa, poe­tul Constantin Bostan, poetul Puiu Costea, muzeograful Adrian Cioba­nu, Emilia Ţuţuianu, directorul Edi­turii „Muşatinia”, unde a apărut vo­lumul de scrieri „Primii fiori”. Cele cinci volume de Scrieri, inti­tulate „Varia”, „Plastica I şi II”, „Lit­era” şi „Muzica” au apărut la Editura Ştinţă şi Tehnică Bucureşti, în coor­donarea romaşcanului Şerban Ursu.

„În acest lăcaş unde vorbesc mu­zele şi se pronunţă criticii, unde colocviază exegeţii, administraţia publică trebuie să fie cît mai dis­cretă. Am o relaţie cu totul specială cu domnul profesor Ciobanu. Aces­te volume, lansate astăzi, se consti­tuie într-o esenţială faptă bună, pentru care domnul profesor ar fi iertat pentru orice «păcat», dacă l- ar avea. Avem noroc să ne fi format în preajma acestui adevărat miracol de cultură. Trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi dom­nului profesor ce i se cuvine: adoraţia noastră. Dacă ar fi să naufragiez pe o insulă pustie aş lua cu mine aceste volume şi mi-ar fi de ajuns”, a spus primarul Dan Ioan Cărpuşor. Criticul Constantin Tomşa a subliniat valoarea deosebită a profe­sorului Gheorghe A.M. Ciobanu, personalitate de excepţie a culturii româneşti, unul din cei mai buni cu­noscători ai celor şapte arte, eseurile sale constituind exemplu unic de mînuire a metaforei.

Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a mărturisit că cele cinci cărţi au adunat în ele peste 1000 de eseuri, care reprezintă încununarea activităţii sale de publicist, risipite în tot felul de ziare din Roman şi din ţară, de-a lungul vremii. „Cel mai mult ţin la volumul ((Primii fiori», care cuprinde o serie de încercări literare din anii adolescenţei mele zbuciumate. Era în vremea celui de al doilea război mondial, înainte de plecarea în refugiu. Am început chiar şi un roman ((Lucia de Sandolore», pe care nu am reuşit să-l termin pînă la plecarea în refugiu”, a declarat Gheo­rghe A.M.Ciobanu. Autorul a mărturisit că proiectele sale literare vor continua, dacă timpul necruţător îi va mai da răgaz. ( Flora Ordean)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s