fiori

Muzeul de Artă din Roman a găzduit, ieri, un eveniment deosebit. Profesorul Glteorghe A. M. Ciobanu – invitat de atîtea ori pentru a prezenta creaţiile celor care au îndrăznit să iasă la rampă – a fost, de această dată, gazdă a manifestării. În faţa publicului romaşcan profe­sorul Ciobanu a venit cu şase volume, cinci volume de scrieri care reunesc creaţia de-o viaţă a profesorului Ciobanu, toate discursurile prezentate la vernisaje şi întîlniri artistice, la care se adaugă „Primii fiori”, scrierile sale de la 15 ani, care abia acum au văzut lumina tiparului. Tonul discursurilor l-a dat primarul Dan loan Cărpuşor, care a ţinut să menţioneze contribuţia profesorului Ciobanu la dezvoltarea vieţii culturale şi artistice a Romanu­lui. Alături de profesorul Ciobanu au fost colaboratorii şi prietenii săi de-o viaţă, unii foşti elevi, astăzi oameni de afaceri sau de cultură din oraş, dar şi invitaţi din Piatra Neamţ. „În primul rînd, trebuie spus că aceste cinci volume încununează o activitate prestigioasă desfăşurată de profesorul Ciobanu, care leagă materia sensibilă, scriitura, cu vocaţia filozofului care vede omul contemporan în creativitatea lui.

Cărţile lui fac un fel de filosofie a creaţiei, începînd cu Irimescu – pro­fesorul Ciobanu fiind autorul celei mai bune monografii a lui Ion Irimescu – şi pînă la artiştii din imediata apropiere şi mulţi dintre ei foarte tineri, care beneficiază de aceeaşi atenţie din partea maestru­lui. O atenţie deosebită este acordată de către maestrul Ciobanu muzicii, care este marea sa slăbiciune, pe care intenţionează să o dezvolte în continuare. Stilul maestrului Ciobanu este baroc, frazele sale put­ernic metaforizate produc o anumită muzicalitate. Este un scris inconfundabil, Ia care se adaugă pigmen­tul sentimental. El trăieşte scriitura şi se apleacă cu bucurie asupra tuturor evenimentelor. Volumele lansate astăzi încununează activi­tatea sa, dar nu numai atît. Aici nu este numai o cronică a Romanului – pentru că oricine citeşte regăseşte aici personaje de ieri şi de azi din urbea muşatină -, ci şi o trăire a unui spirit european, enciclopedist, care trăieşte aici, dar îşi transmite mai departe mesajul despre europeni- tatea acestei aşezări care este Romanul”, a spus scriitorul nemţean Constantin Tomşa, în prezentarea volumelor.

„Evenimentul de astăzi pune alături aurora şi amurgul creaţiei mele. Aurora, reprezentată de volu­mul scris la 15 ani, «Primii fiori» şi amurgul reprezentat de cele cinci volume care sînt, de fapt, unul sin­gur, pentru că omul viitorului va fi plurivalent şi va şti să se descurce în orice domeniu. Sînt bucuros că aces­te cărţi au apărut aşa cum mi-am dorit şi că s-au bucurat de succes”, a spus cu modestie profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu. înainte de a fi prezentate acasă, noile apariţii edito­riale ale lui Gheorghe A.M. Ciobanu au făcut cunoştinţă cu publicul din Fălticeni şi din Piatra Neamţ, urmînd ca, în luna iunie, să fie lansate şi la Bucureşti, la invitaţia romaşcanului Şerbau Ursu, editor al lucrării, coor­donator al Editurii Ştiinţă şi Tehnică la care au apărut cele cinci volume ale profesorului Ciobanu. „A fost un privilegiu să fim aleşi ca editori ai lucrării domnului profesor Ciobanu. Aş consemna şi ideea excelentă de a ilustra coperţile volumelor «Scrieri» cu opere ale sculptorului Irimescu, prieten, de altfel, cu distinsul profe­sor. Cred ca meritul meu, în afară de o reuşită realizare editorială, a fost motivarea autorului pentru munca aceasta deosebită şi stabilirea unui canal special de comunicare cu autorul şi soţia domniei sale – şi aici rolul esenţial l-a avut soţia mea, Gina – încît să putem transforma cele 3.000 de pagini de manuscris în 1.200 de pagini de istorie culturală a Romanului şi a Moldovei. Au fost zile şi nopţi de lucru şi lectură, tra­versarea unor momente critice, inclusiv de sănătate, rezolvate la Bucureşti şi la Roman, au fost momente de derută, de căutări şi de rezolvări extraordinare. A fost un premiu de excelenţa oferit de UNESCO, au fost două echipe, cete două familii, Ciobanu şi Ursu, care au dat ce a fost mai bun pentru această reuşită. Dar a fost şi este, primordial, geniul domnului profe­sor…”, a apreciat Şerban Ursu, editor al lucrării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s