„Era firesc ca Cetatea sexacentenară a Romanului, ce şi-a alăturat, numai în ultima vreme, un „Microdicţionar în natură” al Oame­nilor de creaţie artistică, în care sunt cuprinse nume şi multe ca număr – peste două sute – şi mari ca valoare- Hogaş, Ibrăileanu, Cezar Petrescu, Blecher, Antal, Zirra, Jora, Botez,  Celibidache, Soroceanu, Maxy – la care să mai adăugăm şi constelaţia oamenilor de ştiinţă – C. Istratty, Ionescu de la Brad, Cojocaru – să fie preţuită şi de o suită impresionantă de publicaţii peri­odice – „Ramura”, „Ritmul Vre­mii”, „Solia” – ca şi de la fel numeroasă serie de edituri şi tipografii – „Beram Tatăl” şi „Fiul”, „Viitorul”, „Casa Corpului Didac­tic” – ajungându-se, astăzi, ca o cul­minare, parcă, la alte câteva edituri-    „Metanoia”, „Seraphica” – pre­cum şi acea iară pereche, la care ne vom opri, în continuare: „Mu­şatinia” înfiinţată doar de câţiva ani, apartenenţi noului secol, lăcaşul de zăbavă scriitoricească se apropie, în numai doi ani şi jumătate, de eferescenţa unui ales intelectua­lism, prin cele aproape zece titluri scoase. Impresionează mult temati­ca de o mare extensie a acestor apariţii, precum şi înveşmântarea materială, cu care vin în întâmpinarea cititorilor.

Editura „Muşatinia”, feminină şi la propriu şi la figurat, este coordo­nată cu dăruirea sensibilă a acelor „mâini de fată” pe care le omagiază, imponderabil, unele versuri ale lui Blaga, fie prin subiectele încrustate pe volume, fie, mai ales, prin meşteşugirea, de excepţie, cu care, aceste volume, capătă întruchi­parea de „artă a tipăriturii”. Sunt fiinţe umane, care trăiesc pentru oameni şi care rămîn permanent credincioase unei planetare teorii contemporane, aceea a„lucrului bine făcut”: Emilia Ţuţuianu, Cecilia Pal. Ca un simbol „parcă”, „Mu­şatinia” debutează cu o plachetă infantilă, scrisă, ilustrată şi aparte­nenţă celei mai tinere generaţii, elevei Mădălina Gavrilă, purtînd pe copertă, ca pe o altă înfiorare de auroră, titlul: „Curcubeu într-o peniţă”.

Semnatarul următoarelor trei volume, ilustrînd trei zboruri artis­tice ale unui aceluiaşi „P” – Pictură, Poezia şi Proză – este legat şi el de o aceeaşi literă: „Pisălogul”. E vorba de regretatul şi prea mod­estul, dăruit şi dăruitor de artă, Constantin Bârjoveanu, prezent, la această Editură, cu un Album pic­tural, cu un volum de poezii – „Pegasul dă cu copita” şi cu un altul de tablete – „Cronicile Pisălogului”. O Trilogie, ce a cerut, din plin, şi geometrie bibiliofilă şi realizare plastică şi o spontană punere în pagină.Volumul poetic al Ceciliei Pal – „Nelinişti fireşti” – s-a impus, la lansare mai ales, prin spontanei­tatea, sensibil umană, a conţinutu­lui, ca şi prin întruchiparea livrească şi plastică, ultima fiind semnată de mult preţuitul plastician al oraşului, care este Iosif Haidu. „Monografia Satului Cordun”, semnată de C. Tudor, dominată de austeritatea ştiinţificului, dar şi de sensibilitatea „ogrăzii părinteşti” se adaugă fericit, la „Catalogul edito­rial” al „Muşatiniei”.

profesorul Gh. A. M. Ciobanu

O reîntîlnire cu arta literară – poezie, proză, teatru, eseu – petre­cută de vîrsta adolescenţei, cu peste şaizeci de ani în urmă şi semnată de către un romaşcan, a apărut, la aceeaşi Editură, nu de mult. Lucrarea este denumită cu titlul tineresc de „Primii fiori” şi s-a impus, de cum a ieşit de sub tipar, prin excelenta sa realizare tipograf­ică. Să amintim că pe prima copertă este reprodusă, admirabil, aproape „Stereo”, un peisaj al pictorului, tot romaşcan, Victor Stanciu. „Primii fiori” se constituie, nu numai ca o „Olimpică editorială” muşatină, ci poate fi considerată ca fiind şi o posibilă „Carte a anului”. Aşteptăm, cu nerăbdare, să con­sultăm volumul, aflat sub tipar, semnat de Carmen Emanuela Biru şi intitulat: „Constantin Noica în context european”, un studiu ce se anunţă a fi profund, inedit şi de o mare actualitate. De la Poeziile lui Mădălina şi pînă la metafizica lui Noica, spaţiul de creativitate se afirmă a fi considerabil.

Şi chiar acum, la încheierea acestui articol, o ultimă veste de la „Muşatinia” în curs de apariţie, cu un contract, abia eliberat dintre imprimantele calculatorului, se află volumul de versuri al pietreanului I. Cârnu, intitulat: „Nimbul Crizan­temei”. Considerînd diversitatea impresionantă a acestor prime nouă apariţii ale „Muşatiniei”, ne întrebăm şi facem şi anticipaţii, cu privire la următoarea, a zecea, realizare a Editurii: oare ce va trata? Poate ceva despre „o viziune neofractalică sau „cum va arăta muşatinianul Roman, în anul 3000?”…Cu sau fără „Publicom”, recunoaştem cu toţii şi noi şi mulţi editori din ţară, că programul tem­atic, ca şi înfăptuirile tipoartistice ale „Muşatiniei” sunt destinate unor repetate aplauze.”  (articol publicat în Ziarul de Roman 11 mai 2005).

Comments on: "Muşatină Editură – Muşatinia, de Gh. A. M. Ciobanu" (1)

  1. Anonim said:

    De foarte multi ani am pierdut adresa mult stimatului si iubitului prieten VICTOR STANCIU, care a fost in ITALIA oaspete drag in familia mea pentru citeva luni in anii 1977-1981. Izvoare de inspirazie a picturilor sale peisagistice din Italia le-a absorbit in Siena unde am locuit citiva ani,apoi la Varese oras imprejurat de nenumarate lacuri si munti,cu peisaje imbatatoare.
    Astazi este prima oara cind citesc noutati despre viata lui si mizeria in care se afla la adinci batrinete. As dori sa cunosc urgent noutati despre el, despre amarnica lui soarta,si nu reusesc sa inteleg cum de l-a abandonat pirghia si bastonul (asa era chemata) fiica lui,Danuta.
    Cu mii de multumiri si recunostinta
    Mariana Valciu Beretta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s